Valpreventie in Nijmegen: hoe sterk staat u?
Geschreven opDe gevolgen van een val kunnen groot zijn: breuken, angst om opnieuw te vallen en verminderde mobiliteit. Gelukkig kunt u zelf veel doen om dit te voorkomen! Zo kunt u langer gezond en zelfstandig blijven. Valpreventie is dan ook een belangrijk thema voor de Gemeente Nijmegen.
Begin oktober stond het een week lang in het teken van valpreventie bij de gemeente Nijmegen. Deze themaweek was de aftrap van de vele activiteiten die er dit najaar zullen plaatsvinden. In samenwerking met diverse organisaties zetten we ons in om inwoners te informeren over het belang van valpreventie en hoe iedereen, jong en oud, hier een bijdrage aan kan leveren.
Waarom valpreventie?
Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp door een val. Veel ouderen hebben daarna moeite om weer zelfstandig te wonen. De gevolgen van een val kunnen groot zijn: breuken, angst om opnieuw te vallen en verminderde mobiliteit. Gelukkig kunt u zelf veel doen om dit te voorkomen, zoals het trainen van uw spieren en balans, gezond eten en uw huis veiliger maken. Zo kunt u langer gezond en zelfstandig blijven. Valpreventie is dan ook een belangrijk thema voor de Gemeente Nijmegen.
Activiteiten in Nijmegen
Dit najaar starten er verschillende cursussen, zoals In Balans, Vallen Verleden Tijd en Otago. Deze cursussen helpen u om uw valrisico te verkleinen. Elke cursus richt zich op specifieke groepen en behoeften. De keuze voor een training hangt af van uw gezondheid, het aanbod in de wijk en uw persoonlijke voorkeur. De gemeente Nijmegen organiseert samen met de partners in de wijk verschillende activiteiten. Denk hierbij aan bijeenkomsten in buurthuizen waar fysiotherapeuten u advies geven over valpreventie en looptesten waarbij het valrisico wordt ingeschat. Verder worden folders uitgedeeld met praktische tips. Deze tips gaan over het veilig inrichten van uw woning en het belang van dagelijkse beweging. Ook zullen de buurtsportcoaches van gemeente Nijmegen aansluiten bij de griepprikacties. Zo kunt u direct uw risico laten testen en advies krijgen.
Introductie van de valpreventiecoördinator
Donna franken is als buurtsportcoach binnen de gemeente betrokken bij de coördinatie rondom valpreventie. Inmiddels zijn alle werkgroepen uit de startblokken. “Samen met fysiotherapeuten, buurtsportcoaches in de wijk, gezondheidsmakelaars, diëtisten, ergotherapeuten en andere disciplines zetten we ons in om zo veel mogelijk ouderen sterker op de been te krijgen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Aarzel niet om contact met mij op te nemen”.
Laten we er samen voor zorgen dat u sterk en zelfverzekerd op de benen staat!
Meer informatie? Bekijk www.hoesterkstaik.nl